Teknikhus


Efter trettonhelgen drog vi igång med plattan för teknikhuset samt dräneringsdiket. Precis som för garaget började vi med att lägga på grus till rätt höjd. Viktigt att komma ihåg att täcka med isolering över natten så gruset inte fryser. Dag två började med att ta bort 5 cm grus eftersom vi mätt fel. Sen på med L-element som bildar ytterkanten på plattan.

IMG_0037

Det krävs lite fixande och mätande för att få det perfekt i position och höjd. Laser är riktigt skönt att ha. Motfyllning utanför så elementen inte rör sig när betongen kommer.

IMG_0041

Golvbrunn kan vara bra att ha när det är VA inblandat. Gjutjärnsbrunn på plats och täcks.

IMG_0046

Avloppet från brunnen dras ut i dräneringsdiket. Svarta röret är perforerat dräneringsrör.

IMG_0047

Armeringen i kantbalken på plats. Den här gången korgar av böjd armering som najas ihop med raka järn. Står på distanser så de hamnar på rätt höjd i betongen.

IMG_0053

6,5 pall lättklinkerblock från Finja. Lokala Woody fixar leveransen. Det kommer gå ett antal hundra block till teknikhuset och muren till växthuset. 21,5 kg styck. Det blir nog minst en leverans till.

IMG_0056

Vi passade på att bygga lite form åt sulan för grundmuren när vi hade lite tid över. Bra att kunna fylla överbliven betong i.

IMG_0059

Markrör för tilluft i växthuset läggs ner. Lite chansning iom att vi inte kunde lägga ner rören djupare pga dräneringen. 60 m 160 mm markrör går i en slinga för att värma/kyla luften beroende på årstid. På lägsta punkten finns dränering så det går att tvätta röret.

IMG_0062

Ett lager isolering på för att förhoppningsvis få lite bättre utbyte av rören när rören inte kom ner så djupt.

IMG_0066

Plattan färdigarmerad och ett lager leca testutlagt. Plattan ska vara i två nivåer så att kanterna på lecan får stöd.

IMG_0069

Betong!

0115_8543Kantbalken gjuts först.

0115_8549

Richard och Thorbjörn mäter höjd, skyfflar och vibrerar.

0115_8553

Jag lägger på leca i rätt position så vi kan fylla 5 cm betong mot dom upp till golvets slutliga höjd.

0115_8568

Hmm… slut på betong… Felräknat någon stans. 1,5 kubik till fick beställas.

0115_8569

En stund senare fick vi resten. Tyvärr var leveransen lite sen till att börja med, vädret kallt och betongen inte lika varm som vi hoppats så det brann väldigt långsamt. Vinden ställde nog till en del också. Vi fick bryta vid sjutiden på kvällen och hoppas att det inte härdat för mycket under natten.

IMG_0072

Morgonen efter gick det fint att glätta, aningen hård men med lite jobb gick det att få fint. Vi får se längre fram när vi avtäcker hur resultatet blev. Nu vilar plattan under lite isolering och presenningar.

IMG_0074

Tyvärr har vi inte råd att ta mer hjälp av Richard och Thorbjörn nu så nu kör vi vidare själva ett tag. Vi har lärt oss mycket och ska nog klara oss själva ett tag. Tack för hjälpen hittills! Vi kommer ta in lite mer hjälp när det närmar sig nästa platta.

Nu fortsätter vi med fler formar för muren och murning av teknikhuset. Lite specialmeck iom att det är frysrisk. Blanda med varmt vatten, hålla säckarna varma, blanda med lite frostskydd i, täcka ordentligt efter gjutning/murning så ska det gå bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.