design och bygglov

Iom att tanken på naturhus började fastna så letade vi tomter lite löst. Inte mycket fanns tillgängligt som hade allt som behövdes, stor tomt, fint område, nära till kommunikationer och skola. Plötsligt dök det upp en tomt i Brottby, aningen dyrare än tänkt men den verkade bra. Plötsligt var vi ägare till en tomt och allt rullade igång.

När vi väl hittat tomten startade designarbetet. Vi började själva genom att skriva ner allt vi ville uppnå i vårt nya boende. Både sådant som ”måste” vara med och sådant som vore kul att få med.

Vi letade även planlösningar som såg trevliga ut. En tidig datormodell på möjlig lösning efter lite eget ritande.

ÖS8Iom att tomten ligger inom ett riksintresseområde för kulturmiljö så träffade vi även kommunantikvarien i Vallentuna för att få lite riktlinjer.

Genom Anders (ecorelief) fick vi kontakt med Fredrik Ohlson på Tailor-made arkitekter som brinner för naturhus konceptet. Vi presenterade våra tankar och skisser och Fredrik fick fria händer att skapa. Efter några veckor presenterade Fredrik sitt första förslag. Han hade lyckats fånga det mesta vi ville ha med och skapat ett trevligt boende. Flera, lite annorlunda lösningar hade arbetats fram iom att nathurhus konceptet tillåter det. Exempelvis många dörrar ut i växthuset, stora terasser, växtklädd fasad osv. Allt för att maximera kopplingen inne/ute och ge stor boendeyta så snart temperaturen i växthuset tillåter.

Några tidiga ritningar.

koncept

plan0

I flera steg utvecklades huset och vi närmade oss bygglovsansökan. I Juni 2013 lämnades första ansökan in.

sektion

situation

Ganska snart kom reaktion från kommunen på att det var för högt för att passa in i ett område riksintresseområde för kulturmiljö. Både tjänstemännen och nämnd verkade vara emot förslaget. Vi hade under tiden även kommit fram till att växthuset kunde designas om för att bli lite mer spännande och mindre högt.

Efter sommaren hölls ett nytt möte med kommunen och försök att få fram vad de skulle kunna tänka sig att gå med på.

växthus2

visualisering

Vårt originalförslag jobbades vidare, växthuset fick en förskjuten nock och huset vreds 90 grader. Resultatet var att växthuset blev lägre och huskroppen bättre passade med växthuset. För att inte riskera att huset överhettas när det blev mindre plats för stigande varm luft ovanför huset, så ritades två skjutdörrar in på växthusgaveln. Genom dessa kan växthuset snabbt vädras om det skulle bli för varmt. Terrassen utvidgades samtidigt så det skapades en balkong åt väster och utsiktsplats åt öster.

Bygglovsansökan 2 lämnades in i november. Ärendet kom äntligen upp i nämnden i slutet av april. Bygglovet godkändes!

4 juni överklagades bygglovet..

I september 2014 drogs överklagandet tillbaka och projekteringen startade.